Zo overwin je belemmerende gedachten die het ondernemen tegenzitten

Zo overwin je belemmerende gedachten die het ondernemen tegenzitten

Gefeliciteerd met jouw moed: je bent aan het ondernemen of denkt er aan. Alleen… wie zei dat dat ondernemen makkelijk zou zijn?! Je belemmerende gedachten spelen continu op als je voor de zoveelste uitdagingen staat. Je wilt dat je bedrijf snel en succesvol groeit, maar hóé kom je van die ellendige negatieve gedachten af? In deze blog geven je daarvoor een handige methodiek, zodat je over een paar minuten al afrekent met wat stoorzenders.

Niet negeren maar onderzoeken

Belemmerende gedachten hebben, het lijkt een soort menselijk beschermingsmechanisme. Maar, in plaats van je er door te laten leiden, kan je er ook iets anders mee doen. Zo heeft Byron Katie een methodiek ontwikkeld, ‘The Work’, om negatieve gedachten onder de loep te nemen. Met als eindresultaat dat je ze niet meer gelooft en ze je niet langer in de weg staan om het leven te leiden dat je dat eigenlijk zou willen. Of in dit geval: om een bedrijf te runnen zoals jij dat al die tijd hebt gedroomd.

Wanneer je als ondernemer wilt groeien, of überhaupt van start wilt gaan en je merkt dat er negatieve gedachten opspelen (ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, ik vind maar geen klanten etc), dan is het volgens Katie in elk geval géén goed idee om deze te negeren. Sterker nog: het is uiterst behulpzaam ze te onderzoeken. Je hoeft ze ook weer niet té serieus te nemen. Merk je dat je tijdens het werken aan je bedrijf tegen bepaalde negatieve gedachten oploopt, schrijf ze dan eens op.

Maak voor jezelf helder welke gedachten je hebt over jezelf of over jouw bedrijf en hou ze eens bij voor een aantal weken. Niet leuk misschien, maar effectief is het wel met de volgende vier vragen van Byron Katie.

Jezelf 4 cruciale vragen stellen

Met 4 cruciale vragen pluis jij als ondernemers je gedachten uitgebreid uit. Met de methodiek van Byron Katie trek je je belemmerende gedachten door de trechter van vier vragen.

De vier vragen van Byron Katiede 4 vragen van Byron Katie - The Work

Laten we als voorbeeld nemen: ik ben niet goed genoeg in mijn vak.

  • Is het waar? In ons brein komen er dagelijks duizenden gedachten voorbij. Veel van die gedachten zijn niet relevant en al helemaal niet de absolute waarheid. Klopt de gedachte dat je niet goed genoeg bent, of vul je dat in met je eigen waarheid?

Is het waar dat je niet goed bent in je vak?
Waar meet je dat aan af?
Wat zeggen anderen daar over?

  • Kan ik absoluut weten dat het waar is? Heb je volmondig ‘ja’ geantwoord op vraag 1? Goed, want daarvoor is deze tweede vraag. Jij denkt wellicht dat het écht zo is, maar weet je dat honderd procent zeker? Heb je genoeg onderzoek gedaan om te checken of anderen dit ook vinden?

Welke tests en checks kun je doen om te achterhalen of je inderdaad niet goed bent in je vak?
Wie kan je dat vragen die dat goed kan beoordelen?
Welke resultaten geven aan dat je wél goed bent in je vak?

  • Wie ben ik als ik er voor kies die gedachte toch te geloven? Een ongetalenteerde nietsnut, een chaoot misschien. Het zijn niet bepaald fijne gedachten over jezelf. Hoe reageer je als je deze gedachten gelooft? Iemand die zo over zichzelf denkt, wil je waarschijnlijk helemaal niet zijn.

Hoe noem jij jezelf?
Wat voel je daarover?
Wil je echt zo iemand zijn?

  • Wie zou ik zijn zonder deze gedachte? Stel je nu eens voor dat je deze gedachten niet zou hebben. Zou je dan een zelfverzekerde, risiconemende ondernemer zijn? Eén die groeit door te vallen en op te staan?

Wat zou er gebeuren als je de gedachte NIET gelooft?
Wat is er mogelijk als je deze gedachte loslaat?

Zie het verschil tussen een ondernemer die de belemmerende gedachten over zichzelf gelooft en eentje die dat niet doet? There you go! 

Negatieve gedachten loslaten

Maar hoe lukt het dan om die negatieve gedachten echt los te laten? Arjan legt het uit in deze video:

Byron Katie vertelde David en Arjan in New York hoe zij compleet veranderde toen zij haar eigen gemaakte gedachten niet meer geloofde.

Welke belemmerende gedachten heb jij? Schrijf ze al-le-maal op. Allemaal. Onderzoek ze daarna één voor één met de 4 cruciale vragen van Byron Katie. Laat ze ze daarna één voor één los. Ervaar je nieuwe vrijheid en gá voor je onderneming! Je klanten zitten op jouw te wachten. Waar wacht jij nog op?

 


Wil jij maximaal uit de startblokken komen met je bedrijf?

Wil jij makkelijker meer klanten krijgen? Met minder stress ondernemen?
Maak samen met ons jouw persoonlijke successtrategie!
Kom maximaal uit de startblokken
David en Arjan delen graag hun succesformule met jou.

Dit doen zij tijdens het webinar Vliegende Start.
Het is online, inspirerend en heel leuk (en gratis!). Ben je erbij?

Je leert tijdens het webinar:

  • Jouw formule om je onderneming moeiteloos te laten groeien
  • Drie stappen naar eindeloos veel leuke klanten (die vaak fans worden)
  • Wat je NU kunt doen om STRAKS een droombedrijf te hebben
  • Welke doorbraak je wilt maken om veel meer flow te krijgen
  • Hoe je door minder te doen, méér bereikt
  • De blinde vlek van bijna alle groeiende ondernemingen

Maak ook jouw persoonlijke successtrategie, waardoor jij ontspannen kunt ondernemen!

Ik doe mee!

Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining