Zo overwin je belemmerende gedachten die het ondernemen tegenzitten
Zo overwin je belemmerende gedachten die het ondernemen tegenzitten

Zo overwin je belemmerende gedachten die het ondernemen tegenzitten

Gefeliciteerd! Je bent aan het ondernemen of denkt er in elk geval aan. Dat is al een moedige stap. Alleen heeft (helaas) niemand gezegd dat ondernemen makkelijk zou zijn. Merk je dat belemmerende gedachten continu opspelen wanneer je voor uitdagingen komt te staan? Dat je je bedrijf wel snel en succesvol wilt laten groeien, maar het niet lukt om van die negatieve gedachten af te komen? Daar bestaat een handige methodiek voor.

Werken aan negatieve gedachten

Belemmerende gedachten hebben, het lijkt een soort menselijk beschermingsmechanisme. Maar, in plaats van je er door te laten leiden, kan je er ook iets anders mee doen. Zo heeft Byron Katie een methodiek ontwikkeld, ‘The Work’, om negatieve gedachten onder de loep te nemen. Met als eindresultaat dat je ze niet meer gelooft en ze je niet langer in de weg staan om het leven te leiden dat je dat eigenlijk zou willen. Of in dit geval: om een bedrijf te runnen zoals jij dat al die tijd hebt gedroomd.

Wanneer je als ondernemer wilt groeien, of überhaupt van start wilt gaan en je merkt dat er negatieve gedachten opspelen (ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, ik vind maar geen klanten etc), dan is het volgens Katie in elk geval géén goed idee om deze te negeren. Sterker nog: het is uiterst behulpzaam ze te onderzoeken. Je hoeft ze ook weer niet té serieus te nemen. Merk je dat je tijdens het werken aan je bedrijf tegen bepaalde negatieve gedachten oploopt, schrijf ze dan eens op.

Maak voor jezelf helder welke gedachten je hebt over jezelf of over jouw bedrijf en hou ze eens bij voor een aantal weken. Niet leuk misschien, maar effectief is het wel met de volgende vier vragen van Byron Katie.

De cruciale vragen voor ondernemers

De methodiek van Byron Katie is zo opgesteld dat je jouw gedachten uitgebreid gaat uitpluizen en door de trechter van deze vier vragen trekt:

De vier vragen van Byron Katie

Laten we als voorbeeld nemen: ik ben niet goed genoeg in mijn vak.

  • Is het waar? In ons brein komen er dagelijkse duizenden gedachten voorbij. Veel van die gedachten zijn niet relevant en al helemaal niet de absolute waarheid. Klopt de gedachte dat je niet goed genoeg bent, of vul je dat in met je eigen waarheid?
  • Kan je absoluut weten dat het waar is? Heb je volmondig ‘ja’ geantwoord? Goed, want daarvoor is deze tweede vraag. Jij denkt wellicht dat het écht zo is, maar weet je dat honderd procent zeker? Heb je genoeg onderzoek gedaan om te checken of anderen dit ook vinden?
  • Wie ben ik als ik er voor kies die gedachte toch te geloven? Een ongetalenteerde nietsnut, een chaoot misschien. Het zijn niet bepaald fijne gedachten over jezelf. Hoe reageer je als je deze gedachten gelooft? Iemand die zo over zichzelf denkt, wil je waarschijnlijk helemaal niet zijn.
  • Wie zou je zijn zonder de gedachte? Stel je nu eens voor dat je deze gedachten niet zou hebben. Zou je dan een zelfverzekerde, risiconemende ondernemer zijn? Eén die groeit door te vallen en op te staan?

Zie het verschil tussen een ondernemer die wel of niet in deze gedachten over zichzelf gelooft? There you go! 

Pssst. Hier nog een extra video van Arjan, die je meer uitlegt over het loslaten van negatieve gedachten!

 


Wil jij meer klanten met minder stress?

Maak samen met ons jouw persoonlijke successtrategie!
Succesvol-ondernemen
David en Arjan delen graag hun succesformule met jou.

Dit doen zij tijdens het Succesvol Ondernemen Seminar op 17 juni.
Het is online, live, interactief, inspirerend en heel leuk. Ben je erbij?

Je leert tijdens het seminar:

  • Jouw formule om je onderneming moeiteloos te laten groeien
  • Drie stappen naar eindeloos veel leuke klanten (die vaak fans worden)
  • Wat je NU kunt doen om STRAKS een droombedrijf te hebben
  • Welke doorbraak je wilt maken om veel meer flow te krijgen
  • Hoe je door minder te doen, méér bereikt
  • De blinde vlek van bijna alle groeiende ondernemingen

Jouw persoonlijke successtrategie in één dag, waardoor jij ontspannen kunt ondernemen!

Ik doe mee


Let op: dit seminar wordt eenmalig gegeven en er is beperkt plek

Over de schrijver
Wij zijn op missie om Nederland het gelukkigste land van de wereld te maken. Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken. Ondernemers hebben die potentie in zich, om impact te maken op de wereld. Daarom leren we je graag succesvol en ontspannen ondernemen.

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining
Cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down