Heb je weleens twijfels over een samenwerking, partnerschip, klant of medewerker? Zeker als je net start, ben je geneigd overal ja op te zeggen. Maar dat is niet altijd de beste keuze. Iemand met andere waarden kan jouw naam en reputatie beschadigen.
Kernwaarden zijn van levensbelang voor jouw bedrijf. Ze maken in één keer duidelijk waar je bedrijf voor staat. Deze waarden helpen je ook om strategische beslissingen te nemen. Als je werknemers hebt die achter de kernwaarden staan, dan is het gemakkelijker de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar wat als niet iedereen op dezelfde lijn zit? Dat kan dodelijke gevolgen hebben.
Wanneer je in China een boer laat aan tafel, dan is dat een compliment voor de chef. In andere landen wordt dit als onbeschoft of zelfs beledigend gezien. Cultuur maakt bepaald gedrag acceptabel of juist niet.
Dat is binnen een bedrijf niet anders. In samenwerkingsverband kunnen verschillen in cultuur knap lastig zijn. Dat is iets wat David en Arjan door schade en schande hebben geleerd.
Kortingsvreters
Het uitbesteden van je klantenservice aan een bedrijf met andere kernwaarden kan er zomaar voor zorgen dat klanten een totaal verkeerd beeld van je krijgen. Zo kan een salesbedrijf met een compleet andere cultuur je misschien wel klanten bezorgen, maar zijn dat wel de juiste klanten?
Toen 365 Dagen Succesvol nog in de kinderschoenen stond waren er flink wat clubs die tegen enorme kortingen ticketverkoopservices aanboden. Qua cultuur waren ze behoorlijk verschillend. Niet-duurzaam, niet-klantvriendelijk, niet-mooi.
Wat ze wel hadden was een groot bereik. En dat was precies wat David en Arjan wilden. Jammer dat ze zo verschilden. Maar, zou dat echt zoveel uitmaken?, dachten ze.
Het maakte wel uit. Heel veel.
De zalen begonnen zich te vullen met mensen die helemaal niet bij het bedrijf pasten: kortingsvreters die voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten. En dan ook nog gratis koffie, alsjeblieft. Mensen die het vooral leuk vonden om te rellen. Mensen die helemaal geen zin hadden in een seminar, maar graag een gratis boekje en koekje wilden.
3 valkuilen van cultuurverschillen
Culture eats strategy for breakfast, is een bekende uitspraak. Ofwel: je kunt nog zo’n prachtige strategie hebben, als je organisatiecultuur die niet ondersteunt, dan heb je er niets aan. Dat hebben David en Arjan geweten.
Opeens gebeurde het bij een seminar in Utrecht: na de koffiepauze was de halve zaal leeg. Terwijl de upsell nog moest komen. Dat was nog nooit gebeurd. Waren ze opeens veel slechter geworden? Of zaten er misschien verkeerde mensen in de zaal?
Een bedrijfscultuur heeft dus veel meer invloed dan je misschien dacht. Een verkeerde cultuur (ook al is het van het ticketbureau) kan dodelijke gevolgen hebben. Kijk maar naar de bankencrisis van 2008. Toen zorgde een toxische cultuur voor een grote bubbel die uiteindelijke tot uitbarsting kwam.
Als je eigen waarden heel sterk zijn, onderschat je wel eens de ondermijnende kracht van de waarden van anderen in je bedrijf. Drie valkuilen zijn:
- Soms kunnen mensen (die niet bij je passen) iets heel goed
- Je bent (zeker in het begin) opportunistisch. Je denkt dan: deze kans moet ik pakken. Terwijl dat niet altijd de beste keuze is.
- Waarden kunnen zó vanzelfsprekend zijn dat je niet in de gaten hebt dat andere mensen of bedrijven vanuit een ander perspectief werken.
Reset je bedrijf
En toen werden ze met hun neus op de feiten gedrukt. Ze besteedden advertenties, support en verkoop uit en… kregen buikpijn. Plotseling zagen ze zichzelf terug op Facebook met teksten waar ze het niet mee eens waren. Er werd er soms met klanten omgegaan op een manier die niet door hun beugel kon. Opeens leek het net alsof ze heel zwaar en serieus doen (zijn ze niet) of juist heel zweverig (zijn ze ook niet). Of nog het ergste: het leek net alsof ze zichzelf heel wat vonden (wat niet zo is).
Het vroeg om een reset: wie zijn we? Waar staan we voor? Hoe doen we dingen? Hetzelfde deden ze met partnerships: zijn onze waarden anders? Dan doei. Uiteindelijk deden ze dat ook met klanten. Soms kun je beter afscheid nemen van je grootste klanten om te ontdekken wie je eigenlijk als klanten wilt hebben. Zo leerden David en Arjan dat elke strategie waardeloos is als je jezelf niet herkent in de cultuur. Je kunt nog zo’n mooie strategie bedenken met bijbehorende doelen, maar met de verkeerde partners en klanten bereik je die doelen nooit.
Cultuur is de uitkomst niet de oplossing
Cultuur is niet de oplossing. Als grotere bedrijven in de problemen komen, wordt vaak voorgeschreven om de bedrijfscultuur te ‘fixen’. De cultuur is de boosdoener en ook de oplossing. Maar succesvolle veranderingen in bedrijfscultuur komen vaak niet tot stand door de cultuur te ‘fixen’. De verandering is juist het resultaat van de keuzes die je maakt op andere vlakken. De organisatiecultuur verandert vanzelf mee met het bedrijf. Oftewel: de cultuur is de uitkomst, niet de oplossing.
Probeer te achterhalen waar jij, je personeel en je bedrijf voor staan. Wat vinden wij belangrijk? Door met elkaar in gesprek te gaan, kom je tot de kern. Als je de kern helder hebt, dan volgt de rest vanzelf: strategische keuzes, besluiten voor de aanpak, samenwerkingen
Maak je waarden superbelangrijk
Ieder mens (en dus ook elke organisatie) beschikt over een set kernwaarden. Je bent je er vaak niet van bewust, maar je hebt ze wel degelijk. Het bepaalt wat je belangrijk vindt, waar je je prettig bij voelt en hoe je vindt ‘dat de dingen moeten zijn’. Je kunt je voorstellen dat de keuzes van iemand die ‘vrijheid’ als waarde heeft, nogal anders zijn dan die van iemand die staat voor ‘regelmaat’.
Beide prima natuurlijk, maar niet voor dezelfde mensen. Dat geldt ook voor een bedrijf. Of je nu alleen werkt, in een VOF zit of een team met verschillende mensen aanstuurt: je moet weten wat de waarden van je onderneming zijn. Dat bepaalt namelijk hoe je communiceert, welke klanten je wel en niet aanneemt, hoe je jouw werk inricht, met wie je wilt samenwerken in je team of daarbuiten, welke ervaring je jouw klanten geeft.
Je kernwaarden zijn het fundament van je bedrijf, belangrijker nog dan je verdienmodel en je strategie. Word je bewust van je waarden – en vertaal ze naar keuzes. Dan wordt alles makkelijker en vooral logischer.
Maak je bedrijf groots
Zonder kernwaarden wordt het voor jou als ondernemer een stuk lastiger om jouw droom waar te maken en om de juiste mensen aan te trekken.
Als je gelooft in je ondernemersdroom en dit GROOTS aan wil pakken, dan hebben we iets voor je.
Op 4 september geven we een LIVE seminar. Een event waar we ondernemers met een missie en een grote droom helpen een transformatie te maken: van geen overzicht en niet weten waar je moet beginnen naar een concrete strategie met focus, meer vrijheid en impact.
Er is beperkt plek en we organiseren dit seminar maar 1 keer. Dus voorkom dat je het mist en reserveer nog snel je stoel.