Starten met ondernemen: zo voorkom je dat je binnen een jaar failliet gaat

Starten met ondernemen: zo voorkom je dat je binnen een jaar failliet gaat

Wat maakt dat het ene bedrijf een succes wordt en dat de ander binnen een jaar stopt? David de Kock en Arjan Vergeer vertellen in hun podcast wat zij als succesfactoren zien voor een goedlopend bedrijf. En dat je op school niets leert over ondernemerschap.

In deze blog delen zij hun 3 belangrijkste ontdekkingen, zodat jij voorkomt dat je failliet gaat. 

Ieder jaar starten veel Nederlanders voor zichzelf. In 2020 waren er maar liefst 236.589 nieuwe aanmeldingen bij de KVK. Aan de andere kant stopten 159.041 ondernemers er in 2020 weer mee. Voor veel bedrijven is dit al het geval na een korte periode van 0 tot 5 jaar. Gebruik de tips in deze blog zodat je succesvol kunt starten met ondernemen.

David en Arjan maakten over dit onderwerp ook een podcast:


 

Ondernemen is een vaardigheid

Ondernemen is net zo goed een vaardigheid als rekenen. Alleen maakt slechts de ondernemersdrive geen succesvol bedrijf. Dit vergt meer. 

In een organisatie heb je drie petten nodig. Drie kwaliteiten die ingevuld moeten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Je draagt ze misschien allemaal wel in enige mate, maar je kunt niet met iedere pet op uitmuntend presteren.

De 3 petten van een goedlopend bedrijf

  1. De ondernemer
    Het klinkt misschien logisch dat je deze kwaliteit bezit. Je bent immers ondernemer. Maar toch zijn veel zzp’ers of eigenaren van startups noodgedwongen ondernemers. Ze hebben een goed idee of verhaal dat ze willen vertellen.
    Dit maakt je alleen niet direct een goede ondernemer. Een ondernemer heeft een langetermijnvisie, vindt het leuk om met klanten bezig te zijn, businessmodellen te bedenken en focust op geld verdienen.
  2. De artiest
    Veel starters zijn artiesten. Ze zijn graag met de inhoud bezig en vinden het soms lastig om hier geld voor te vragen.Arjan en David zien zichzelf als artiesten en hebben op een gegeven moment een businesscoach ingeschakeld om hen eraan te herinneren wat er op het vlak van ondernemerschap nog moest gebeuren. Het is cruciaal om soms even uit te zoomen en te kijken naar het totaalplaatje. Zij laten zich dus scherp houden door iemand van buitenaf.
  3. De manager
    Deze ‘pet’ zorgt voor de organisatie, voorbereiding en presentatie van je bedrijf. De manager denkt vanuit de structuur. Vervolgens kan de artiest voor de invulling zorgen. Deze rol was bij 365 Dagen Succesvol in het begin totaal niet aanwezig.De tweede succesgolf voor het bedrijf kwam ook pas toen zij iemand in dienst namen die 100% manager is. Processen waren ineens in orde en er werd écht leiding gegeven. Dat was het moment dat 365 Dagen Succesvol vaste krachten aannam en dat de organisatie groeide naar een team van dertig mensen en honderden zelfstandigen.

Starten met ondernemen

Als je deze 3 petten verdeeld voor jezelf, waar zet je dan op in? Zie je misschien petten die jij niet vaak draagt, of die helemaal niet in de kast liggen? Dat zorgt op een gegeven moment voor problemen.

4 tips om dit te voorkomen.

Vul de vacature(s) in

Ook de rollen die jij niet invult, moeten door iemand uitgevoerd worden. Als jij het niet doet, dan heb je dus een vacature. 

Ik ben een zzp’er, dit geldt niet voor mij.

Wacht. Trap niet in deze valkuil. Het geldt ook voor jou. Als je erachter komt dat je maar één of twee van de rollen vervult, dan heb jij ook een vacature.

Zorg ervoor dat je deze invult door middel van een samenwerking, uitbesteding of vaste kracht. Is dit niet mogelijk? Dan moet je het zelf doen en er dus tijd voor maken in je agenda. 

Schakel mensen in die beter zijn

Au. Dat doet je ego even zeer, maar je kan als ondernemer niet overal goed in zijn. Eén van de lessen die rasondernemer David in al die jaren heeft geleerd, is dat je als ondernemer moet samenwerken met mensen die op bepaalde vlakken slimmer zijn. Daar word jij én je product beter van. 

Blijf investeren in jezelf

Je bent zelf de stop op de groei van je onderneming. Zorg ervoor dat niet alleen het bedrijf, maar ook jij blijft groeien. David en Arjan hebben (zeker in het begin) vrijwel al hun winst gestopt in kennis. Overal ter wereld hebben zij opleidingen gevolgd. Ook hebben zij zich laten coachen en op alle mogelijke manieren experimenten uitgevoerd.

Zie een investering als groeimogelijkheid

Veel ondernemers zien investeringen als kosten. Als je als ondernemer kijkt naar opleidingen en trainingen als kosten, dan heb je de verkeerde bril op. Je moet dit zien als groeimogelijkheden. Pas op het moment dat je serieus gaat investeren, ga je ook serieus groeien. 

Maak niet elke fout zelf

Onthoud tot slot dat je niet iedere fout zelf hoeft te maken. Door je te laten begeleiden, naar seminars te gaan en je aan te sluiten bij een leerplatform of ondernemerscommunity zoals 365 Business Tribe, voorkom je veel fouten. Vervolgens maak je nieuwe fouten. Maar zolang iedere fout een nieuwe is, ga je in ieder geval vooruit. 

 


 

Wil jij leren van andere ondernemers?

Join 365 Business Tribe

Business Tribe                            
Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining