Lijkt het jou helemaal het einde: helemaal weg uit loondienst en voor jezelf beginnen? Als je hier stiekem of volmondig ‘ja’ op antwoordt kun je door naar vraag twee: waarom doe je het dan niet? Misschien heb je een verrekte goeie reden, zoals “ik wil eerst nog even mijn wereldreis afmaken.” Zo niet, let dan op. De kans is namelijk groot dat je zit met een onterecht geval van NGG.
Perfectionisme is de laagste levensstandaard
Oftewel: Nooit Goed Genoeg. Mensen die last hebben van NGG vinden altijd wel een excuus om nog niet in de spotlight te treden: “Ik heb er niet voor gestudeerd”, “eerst maar even ervaring opdoen”, “er zijn al zo veel mensen die een vergelijkbaar idee hebben.” Je bent bang dat als je te vroeg begint met het doen van je ding, dat je ontmaskerd zult worden als een bedrieger, als een prutsende beunhaas die het werk beter aan de professionals kan overlaten.
Eerst maar even ervaring opdoen…
Zo moddert de tijd voort en schuift je droom om voor jezelf te beginnen steeds verder naar de achtergrond. Dit is een onversneden vorm van perfectionisme. En ondanks dat dit woord ‘perfect’ in zich draagt, is het een alles behalve handige aanpak. Sterker nog: perfectionisme is misschien de laagst mogelijke levensstandaard. Het wordt namelijk toch nooit perfect. Als je je verder ontwikkelt, schuift je lat namelijk mee omhoog.
Waarom succes weinig van doen heeft met perfectie
- Je hoeft niet de beste te zijn: kun jij een lekkerder hamburger bakken dan een grote burgerketen? Vast wel, of anders ken je wel iemand die dat kan. En toch is de keten met de grote gele M een wereldwijd miljardenbedrijf, en die lekkere-burger-bakker niet.
- Kritiek krijg je sowieso: of je ervan houdt of niet, we kunnen veilig stellen dat Celine Dion een goede zangeres is. En toch krijgt zij bakken kritiek over zich heen. Goed zijn in wat je doet, biedt dus geen enkele bescherming tegen kritiek. Als je hoe dan ook kritiek gaat krijgen, kun je net zo goed beginnen voordat je supergoed bent.
- Je opleiding doet er niet toe: Richard Branson heeft zijn middelbare school nooit afgemaakt. Alexander Bell, de uitvinder van de telefoon, heeft niet gestudeerd. Steve Jobs stopte in het tweede jaar van zijn studie en onnoemelijk veel acteurs en muzikanten hebben geen diploma.
- Je hoeft niet de eerste te zijn: Als Mark Zuckerberg zich had laten imponeren door het bestaan van MySpace, hadden we nu geen Facebook.
Begin met ondernemen voordat je er klaar voor bent
Je kunt dus net zo goed nu meteen van start. Het grote voordeel van beginnen voordat je er ‘klaar’ voor bent, is dat je door te starten de grootste kans hebt om goed te worden in wat je doet. Goed zijn in je werk is net als autorijden: je leert het pas écht in de praktijk.
Je krijgt de klanten die jou aantrekkelijk vinden
Je hoeft niet bang te zijn dat je in je beginfase klanten krijgt die je niet aankunt: jij trekt de klanten aan die jou op dat moment aantrekkelijk vinden. Je hoeft ook niet te wachten met het rondbazuinen van je intenties tot je ‘af’ genoeg bent. Anderen vinden het juist leuk om jouw droom te zien groeien en mee te leven met je groeiproces. En je maakt op deze manier eigenlijk al reclame voordat je begonnen bent!
Kleine stapjes maken samen één reuzensprong
Betekent dat dat je morgen je baan moet opzeggen? Zeker niet! Een van de meest gemaakte fouten is dat we denken in te grote stappen. Je hebt er veel meer aan om je doel op te splitsen in kleine stapjes en daar stukje bij beetje naartoe te werken. Stel je eens voor dat de weg naar jouw ultieme ondernemersdoel een ladder is met 100 treden.
Waar sta je dan nu? Al bevind je je nog maar op trede nummer één: dat is al geweldig. Feliciteer jezelf met wat je al gedaan hebt om daar te komen en denk vervolgens na over wat je kunt doen om op de eerstvolgende trede te komen. Kun je er niet opkomen of vind je de volgende stap toch nog te moeilijk? Dan denk je nog steeds in te grote sprongen! Een volgende stap kan echt piepklein zijn. Een telefoonnummer opzoeken, je bureau opruimen, een halfuurtje eerder naar bed: dat kan al genoeg zijn. En daarna zie je wel weer verder.
Wil jij komende week deze reuzensprong maken in ondernemerschap?
Ontspannen ondernemen is een vaardigheid. Die kan ook jij dus leren!
In de Zevensprong ga je elke dag aan de slag met 1 aspect van ondernemerschap (net als in de 365 BusinessTribe). Zo leer je in 1 week de 7 meestvoorkomende ondernemersproblemen te voorkomen:
- Hoe kies ik de juiste richting?
- Hoe zorg ik dat klanten mij kennen?
- Hoe zorg ik dat ik me niet alleen voel?
- Hoe houd ik focus?
- Hoe blijf ik doorzetten en genieten?
- Hoe kies ik de juiste prijs?
- Hoe verkoop ik meer?
Stap voor stap ga je meer ontspannen ondernemen met deze basiscursus ondernemerschap (gratis!). Klaar voor?