Niemand meer in loondienst. Hoe zou dat zijn?

Niemand meer in loondienst. Hoe zou dat zijn?

Ik voer een gesprek met een vriendin. Ze klaagt over haar baan. Het werk dat ze doet is niet wat ze verwachtte. Ze werkt nog niet zo lang op de plek waar ze nu zit, maar voelt aan alles dat het niet klopt. “Wat fijn”, zeg ik. “Dat je nu al weet dat het niets voor jou is. Dan kun je vast gaan zoeken naar wat anders”.  Daar denkt zij duidelijk anders over. ”Ik zit er nog zo kort? Wat zal een volgende werkgever wel denken?” Is het niet een hopeloze ouderwetse gedachte dat je geen gaten in je CV mag hebben? Volgens mij wordt het tijd dat iedereen gaat ondernemen. En daarmee bedoel ik ook freelancen of ZZP-en.

Jezelf verhuren is ook ondernemen

Als ik met vrienden spreek over de mogelijkheid om te ondernemen verschijnen er direct allemaal beren op de weg. Ondernemen, daar heb je veel geld voor nodig, een kantoor, personeel. Of het is heel ingewikkeld. Welnee! Als je gaat freelancen of ZZP-er wordt ben je ook al ondernemer. Want je bent eigen baas. Zo zie ik dat in ieder geval.

Ik ben tekstschrijver en inspirator. Als mensen vragen wat ik doe, zeg ik standaard: ‘Ik ben ondernemer’. Mensen kunnen mij inhuren voor verschillende klussen. Ik doe mijn eigen administratie, marketing en communicatie. Ik ben een bedrijf. Zo simpel is het door mijn roze bril.

Iedereen ondernemer

In mijn droombeeld zie ik een wereld voor me waarin iedereen zijn of haar diensten ‘verhuurt’ aan een organisatie of opdrachtgever. Daarmee hou je de vrijheid om eigen keuzes te maken. In het geval van mijn vriendin zou ze in plaats van bang te zijn voor het gat in haar CV kunnen denken deze ‘opdracht past niet bij mij’, ik zoek een nieuwe klant waar ik een betere match mee heb. En voor de bestaande opdrachtgever zoek ik iemand die wat mij betreft passend is.

Ondernemen in de zorg

De vriendin die de aanleiding was voor dit verhaal is psycholoog. Ze werkt bij een instelling en vraagt zich af of ze voor zichzelf moet beginnen. ‘Doen!’, roep ik in al mijn enthousiasme. En bedenk ter plekke dat ze wel ingehuurd kan worden door de organisatie waar ze een jaar geleden nog met zoveel plezier werkte. Er was toen geen ‘vaste aanstelling’ meer voor haar. Maar druk is het er wel. Dus waarom niet proberen een paar uur per week daar aan de slag te gaan? Ik heb geen ervaring met freelancen in de zorg, maar ik zie wel mogelijkheden.

Kun je zonder risico voor jezelf beginnen? Ja.

Uiteraard hoor ik jullie schreeuwen, maar je pensioen dan? En je verzekeringen? En je hypotheek? Dat zijn allemaal belemmerende gedachten. Natuurlijk wil je een dak boven je hoofd en eten. Dat is evident. Maar juist als ondernemer kun je de zaken regelen zoals je het zelf wil. Je werkt niet voor geld, maar voor jezelf. Begin zonder risico door kleine stappen te nemen. Maak voor jezelf een missie. In het geval van mijn vriendin kan ze één dag minder gaan werken. Die dag besteedt ze aan het praten met potentiële opdrachtgevers. Waar ze energie van krijgt. Haar missie is om een eigen kantoor aan huis te hebben. Van waaruit ze individuen en groepen begeleidt. Afgewisseld met freelance klussen in een ziekenhuis of instelling. Wat een helder verhaal. De eerste stap is gezet. En ik voel dat het niet de laatste zal zijn.


 

Wil je ook ontspannen en succesvol ondernemen?

Join 365 Business Tribe

Business Tribe                            

 

Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining