In 5 stappen van startende ondernemer naar succesvol bedrijf

In 5 stappen van startende ondernemer naar succesvol bedrijf

Je hebt een waanzinnig idee. Het enthousiasme om te gaan ondernemen giert door je lijf. Je rent naar de KVK om je in te schrijven en je denkt al na over je website en social media. Dat gaat uiteindelijk voor klanten zorgen, toch? Wacht even. Haal eens diep adem en volg eerst deze stappen van David de Kock en Arjan Vergeer van Business Tribe om van jouw geweldige idee een succesvol bedrijf te maken. 

“Weet je nog David, hoe we daar zaten? In dat tochtige koude hok. Een vriend van jou had het idee om een onderneming te beginnen en had deze ruimte geregeld. Wij mochten er wel bij aanschuiven. Het was koud, we hadden geen geld, we hadden geen klanten. We hadden alleen een droom en motivatie om iets moois te maken.”

Zo begon de reis van David en Arjan en hun drive om van 365 Dagen Succesvol ook daadwerkelijk een succesvol bedrijf te maken. David: “Het moest wel werken. Falen was geen optie.” De zin om samen te werken en te kijken hoever ze het konden schoppen. Dat was de basismotivatie. 

Op die stinkende plek aan het Rokin in Amsterdam gingen zij aan de slag met het schrijven van het boek 365 Dagen Succesvol. Nu zit er precies op die plek een boekhandel waar het boek te koop is. Sterker nog: tijdens de grote opening van het pand werden David en Arjan gevraagd om hun hand in een stuk beton te duwen. Deze prijkt nu naast die van Saskia Noord en Kluun. Je kunt soms niet voorspellen hoe wonderlijk jouw idee uitpakt.

Hoe maak je van jouw onderneming een succes? David en Arjan geven je hun 5 stappen.

succesvol bedrijf

Start op jouw eigen manier

Steve Jobs pakte een groot vel papier en zei tegen zijn team: “alles wat wij gaan maken, moet binnen deze vierkante meter passen”. Destijds maakte Apple veel uiteenlopende producten, waaronder ook printers en scanners. Jobs liep weg en toen mocht zijn team gaan passen en meten. Wat niet op het vel paste, gingen ze niet meer doen. Een klassiek ondernemersverhaal.

Het werkte voor Apple ontzettend goed. Het zorgde voor focus. Vervolgens pasten ook andere managers en CEO’s dit toe. Als het voor Apple goed werkt, dan moet dat voor ons ook het geval zijn. En met een groot vel papier gingen ze naar een hutje op de hei. Maar dat bleek geen succes.

Als je iets letterlijk kopieert, dan mis je de essentie. Het ging Steve Jobs helemaal niet om die vierkante meter. Het ging om focus en wat ze wel of niet meer gingen produceren. Start dus vooral met een onderneming en leer van anderen. En zorg dat je dit vertaalt naar je eigen situatie. Start op jouw eigen unieke manier.

Vind je eerste klant

Ze willen al deze randvoorwaarden geregeld hebben voordat ze beginnen. Herkenbaar, want Arjan en David zaten in eerste instantie ook in een koud kraakpand om een product te maken. Maar dat bleek helemaal niet zo’n handige route. Je bent pas ondernemer als je klanten hebt. Daar heb je die andere zaken in principe niet voor nodig. Maar hoe kom je nu aan die eerste klant?

Wat Arjan en David als een succes hebben ervaren, is om eerst te kijken wat het probleem is in het leven van de (potentiële) klant. Hun visie is dat tijd je meest kostbare bezit is. De vraag was vervolgens: zijn er andere mensen die ook een systeem voor zichzelf willen bouwen om vrijer te leven? Dat bleek zo te zijn.

Tijd is je meest kostbare bezit

Nu verkopen zij soms zelfs een product, zonder dat ze weten wat de inhoud wordt. Zij onderzoek wie er geïnteresseerd is. Vervolgens geven ze het product zo vorm dat het precies bij die mensen past. Een klantvriendelijke manier van productontwikkeling.

Maak fouten

Een fout is pas een fout als je er niets van leert. Bij 365 Dagen Succesvol ging er veel fout, maar David en Arjan hebben de lessen eruit gehaald. Als je bij een fout steeds kijkt wat je kan verbeteren, dan krijg je uiteindelijk een heel goed product.

Een fout is pas een fout als je er niets van leert.

De les die de twee ondernemers ook meegeven is: doe vooral heel veel, dan mislukt er ook veel en ontdek je wat je heel leuk vindt. Uiteindelijk blijven de goede ideeën hangen.

Over deze stappen maakten David en Arjan ook een podcast:

Doe het samen

Starten is één ding. Dat doe je vaak op basis van enthousiasme. Maar vroeg of laat komt er een moment dat het begint te schuren. Een klant is ontevreden of de starters-honeymoon is ten einde. Ook dan moet je doorzetten.

De boog van een ondernemer kan niet altijd gespannen staan. Soms ben je even niet zo geconcentreerd en is je energie wat lager. Dan is het fijn als je iemand hebt die je hierbij ondersteunt.

Daarom vinden Arjan en David het zo waardevol dat zij samen zijn gestart. In je eentje laat je je nog wel eens van je pad brengen door opportunisme of angst. Maar als je een partner hebt, dan kan die je eraan helpen herinneren waarom jullie dit ook alweer aan het doen zijn. Je blijft beter in balans en op koers.

Stop je hart en je ziel erin

Tot slot is misschien wel de allerbelangrijkste tip voor een succesvol bedrijf dat het je hart en je ziel moet hebben. De klant voelt dat ook.  Voor David en Arjan was 365 Dagen Succesvol niet zomaar belangrijk. Het was zelfs niet alleen belangrijk vanuit financieel oogpunt, maar vooral vanwege de drive diep vanbinnen.

Vlak voordat 365 Dagen Succesvol een feit werd, overleed hun goede vriend Jip aan botkanker. In de tijd dat hij wist dat hij niet meer lang te leven had, viel er zoveel druk van hem af. De dingen die hij dacht dat hij moest doen, die liet hij vallen. Alles wat hij wilde doen, pakte hij op. Je hoeft geen ziekte te krijgen om hier dezelfde les uit te leren: doe wat je écht wil doen.  

Doe wat je écht wil doen.  

Start dus op je eigen unieke manier en met de drive om er een daverend succes van te maken. Verzamel mensen om je heen die jou steunen en je door de moeilijke tijden heen helpen. In de 365 Business Tribe gebeurt dat. Vind je eerste klant en ga dan pas leveren. Vervolgens ontdek je óf je ook daadwerkelijk kan leveren.

Maak fouten. Zeg een keer sorry. Geef een keer geld terug en leer ervan. Op die manier bouw je een succesvol bedrijf.


Wil je ook succesvol ondernemen en leren van andere ondernemers?

Join 365 Business Tribe

Business Tribe                            
Over de schrijver
Wij zijn op missie om Nederland het gelukkigste land van de wereld te maken. Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken. Ondernemers hebben die potentie in zich, om impact te maken op de wereld. Daarom leren we je graag succesvol en ontspannen ondernemen.

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining