Een ondernemersmindset - wat is het en hoe krijg je die?

Een ondernemersmindset - wat is het en hoe krijg je die?

Ben jij een geboren ondernemer? Of ben je van nature voorzichtig en bang om fouten te maken? Zie je wel kansen, maar houden de risico’s je tegen? Dan bestaat er een grote kans dat jij je eigen dromen in de weg zit. 

Goed nieuws: ook al heb je nu nog geen ondernemersmindset, dat kun je wel leren! want het is een vaardigheid die je kunt trainen.  Lees in deze blog waarom een ondernemersmindset zo belangrijk is en hoe je die ontwikkelt.

Van belemmerende gedachten naar grootse dromen 

Een ondernemer met een voorzichtige houding heeft een beperkte groeipotentie. Of nog erger: een beperkte levensduur. Je hebt allerlei belemmerende gedachten die je tegenhouden om te dromen, nieuwsgierig te zijn en risico te nemen. Voor je het weet blijf je zitten met een hele hoop onbenutte potentie en ga je kopje onder.

Iemand met een ondernemersmindset is juist nieuwsgierig en durft te dromen. Hij ziet kansen mét risico’s en is niet bang om op zijn bek te gaan. Van fouten leer je en ze helpen je juist in je ontwikkeling. Ook investeringen gaat de geboren ondernemer niet uit de weg. Zit dit niet in je natuur? Niet getreurd: een ondernemersmindset kun je leren!

Ondernemersmindset ontwikkelen

Je mindset veranderen is niet makkelijk, maar het kan wel. Net als iedere andere gewoonte kun je het jezelf aanleren. Een ondernemersmindset helpt je bij het realiseren van je dromen. 

Als je denkt dat je niet kan groeien, dan groei je ook niet. Met een ondernemersmindset ben je niet bang om fouten te maken en besef je dat je altijd zal blijven leren. Daardoor probeer je dingen uit, leer je ervan en pak je het daarna net even anders aan. Zo kom je steeds stappen vooruit en bereik je uiteindelijk je grootse droom. 

Met deze gedachten geef je je motivatie en je zelfverzekerdheid een boost.  

4 praktische tips om jouw ondernemersmindset te trainen

1. Beren op de weg zijn vermomde kansen

Jouw bedrijf heb je niet voor niets opgezet. Je had een idee, je zag het voor je, je zag kansen en deze heb je gegrepen! Hou dit vast. Zet potentiële samenwerkingen en hulp niet meteen aan de kant. Probeer niet teveel op aannames te sturen. Stel jezelf open en vraag door. Kijk naar wat wél kan. Juist als je twijfelt over een opdracht of partnership doe je er goed aan om vragen te stellen. Zo kun je zelfs in de moeilijkste omstandigheden opdrachten binnenhalen. Wat eerst onmogelijk leek, blijkt dan toch een mooie kans!

2. Opstaan en weer doorgaan

Twijfelen is voor veel ondernemers herkenbaar: ‘Ja maar…’ en ‘Maar wat als…’. Ondernemen is vallen en opstaan. Soms gaan de zaken niet zoals jij wilt. Gebruik die momenten om te leren. Doorzettingsvermogen helpt, net als de ballen om af en toe risico te nemen. Gevallen? Gewoon opstaan en weer doorgaan.

3. Blijf je doelen bijstellen

Heb je je doel gehaald? Gefeliciteerd! Nog belangrijker is het om altijd op zoek te gaan naar de volgende stap en je doelen steeds bij te stellen. Het klinkt voor de handliggend, maar je doelen beperken je of tillen je juist naar een hoger niveau. Stel grote doelen die je uit je comfortzone halen. Zo bereik je mijlpalen die je van tevoren niet voor mogelijk had gehouden. Durf groots te dromen!

4. De reis is belangrijker dan de bestemming

Soms is de reis net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan de bestemming. Wees niet alleen trots op jezelf als je iets hebt behaald. Het eindresultaat is niet alles, vooral de inzet is belangrijk. Heb je er alles aan gedaan om die klus te krijgen, maar is het niet gelukt? Vergeet dan niet dat jij er alles aan hebt gedaan. Ook daar kan je trots op zijn. Als jij alles geeft, haal je soms niet meteen het gewilde resultaat. Door ervan te leren haal je uiteindelijk wel je doel.

Geloof in je groeimogelijkheden

Zonder ondernemersmindset wordt het voor jou als ondernemer een stuk lastiger om jouw droom waar te maken, om jouw doelen met je bedrijf te behalen. Het is een soort zelfvervullende voorspellingAls je denkt dat je het niet kan, dan lukt het ook niet. Een ondernemersmindset stelt je in staat om te groeien. ‘Van proberen ga je leren’.

Maak met een droom een succesvol bedrijfAls je gelooft in groeimogelijkheden en dit GROOTS aan wil pakken, dan hebben we iets voor je.

Op 4 september kunnen we voor het eerst dit jaar LIVE en elkaar ontmoeten. Een event waar we ondernemers met een missie en een grote droom helpen een transformatie te maken: van geen overzicht en niet weten waar je moet beginnen naar een concrete strategie met focus, meer vrijheid en impact.

Dit is het allereerste LIVE seminar in de geschiedenis van de Business Tribe. Deze unieke ontmoeting met andere missiegedreven ondernemers wil je niet missen! Er is beperkt plek en we geven dit seminar maar 1 keer, dus reserveer direct je stoel nu het nog kan.

Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining