Een goede coach is lui

Hoe is het om een prijs te winnen in jouw vakgebied? Wat voor impact heeft dat op je bedrijf? En hoe blijf je jezelf als je tot Coachtalent van het Jaar wordt uitgeroepen? David de Kock sprak hierover met coach en winnaar Wouter Metz. In dit blog lees je het interview.

Wouter Metz (34 jaar) is coach en ondernemer van zijn eigen bedrijf Powerful People. Eerder was het semi-professioneel tennisser en succesvol advocaat. Totdat hij merkte dat dat eigenlijk niet zo bij hem paste en dat hij er geen energie meer van kreeg. 

Nu helpt Wouter young professionals om zich weer te verbinden met hun diepste zelf zodat ze meer uit hun werk- en privéleven te halen. 

Ik voelde de energie van ‘Deze prijs moet ik hebben’

De Gouden Tissuebox is de prijs voor het Coachtalent van het JaarWouter: Ik ga graag voor een hoger doel. Dus toen de kans op de prijs van de Gouden Tissuebox voorbij kwam, voelde ik een energie van: ‘Ja dit is een kans, deze is van mij, deze moet ik hebben.’

 

Belangrijk om dichtbij jezelf te blijven

Deze nominatie kwam op mijn pad en daardoor móest ik mezelf wel laten zien. Tegelijk was het voor mij heel belangrijk om ook daarin dichtbij mezelf te blijven. Wél zichtbaar zijn, maar niet in de ego valkuil trappen om ‘gek’ te gaan doen omdat dat blijkbaar belangrijk zou zijn. Mensen hebben het echt wel door als je iets speelt, als je niet authentiek bent. Dat voel je wel aan.

Ik vond het heel tof om bij mezelf die positieve energie te blijven voelen. Iedere ronde deed ik lekker op mijn eigen manier mijn eigen ding. Dat ik vervolgens won, was voor mij alleen maar een bevestiging dat mijn missie heel belangrijk is: blijf dichtbij jezelf.


Bekijk hier het interview van David de Kock met Coachtalent Wouter Metz:

Of luister naar het gesprek via Soundcloud.Winnen brengt bevestiging

Tijdens alle rondes van de nominatie van Coachtalent van het Jaar wordt je steeds objectief beoordeeld. Wat jij doet wordt gezien door anderen. En erkend, als je doorgaat naar een volgende ronde. De prijs is een soort stempel van de markt op jouw manier van werken. Het is een bevestiging van het feit dat jij je als coach steeds professionaliseert. De bevestiging van anderen dat je op de juiste weg bent. 

Je bent zoveel krachtiger als je jezelf bent.

Winnen brengt zelfontwikkeling

Door mee te doen aan deze award stapte ik flink buiten mijn comfort zone, vertelt Wouter. Als coach wist ik dat dat een mooie manier is om jezelf door te ontwikkelen. Dat vind ik leuk. 

Ik hou ervan om mezelf van een afstandje te bekijken: Hoe doe eigenlijk de dingen eigenlijk? Waarom? Wat zou ik anders te kunnen doen om nog dichter bij mezelf te kunnen blijven? Deze vragen kwamen voortdurend om de hoek, gedurende het traject van de nominatie voor de Gouden Tissuebox. 

Winnen brengt bedrijfsgroei

Als coach ben je jouw eigen toolbox. Je bent erg op je eigen manier met je vak bezig. Niemand ziet normaalgesproken hoe jij werkt. Tijdens de nominatie gebeurt dat ineens wel. 

Tuurlijk heb ik ook zo mijn angsten en mijn talenten. En met alles wat ik heb, heb ik op mijn eigen manier deze mooie prijs van Coachtalent van het Jaar mogen winnen. Hierdoor vergrootte ik mijn impact voor mezelf en mijn klanten. Ik werd ineens veel meer zichtbaar. Het bracht mij op plekken waar ik anders niet was gekomen, dingen die ik anders niet had meegemaakt of geleerd. Daar profiteren mijn klanten ook van. 

Winnen brengt kwaliteit in het vakgebied

Ik vind het een goed ding dat deze award van de Gouden TissueBox bestaat. Zo’n vakprijs is een mooi middel om een stempel van bekwaamheid te krijgen als coach. Ze zeggen wel dat de ene helft van Nederland wordt gecoacht door de andere helft. En ja, er zijn flinke verschillen tussen coaches. Daarom is het is goed dat er een professionele maatstaf is in dit vak. 


Zo’n vakprijs is een mooi middel om een stempel van bekwaamheid te krijgen als coach.

Een goede coach is lui

Wouter Metz - Coach bij Powerful PeopleWouter Metz - Coachtalent van het Jaar 2020Volgens mij ben je een goede coach als je ervoor zorgt dat de coachee met meer opties naar buiten loopt. Een goede coach is zo lui mogelijk. Hij is zo min mogelijk aan het woord. Tegelijk is hij heel alert zodat de coachee krijgt waarnaar hij op zoek is. 

Een goede, luie coach gaat niet oplossen, maar spiegelen. Het mooiste is als je door een vraag te stellen de ander ertoe brengt om het antwoord te vinden. Soms zie je zelf een oplossing zo duidelijk, maar ik wil hem niet als een goedbedoeld advies geven. Ik vraag dan of de coachee het oké vindt als ik mijn gedachte deel. Dan kan hij daarna zelf bepalen of hij er iets mee doet of niet. 

Een coach is ook ondernemer

Zichtbaar zijn is een belangrijk onderdeel is van je ondernemerschap. Maar wél op een authentieke manier, die bij jou past. Ik heb best gezocht naar wat ik van mezelf wilde laten zien aan een groter publiek en wat niet.

Door zo’n award als de Gouden Tissuebox sta je ineens letterlijk en figuurlijk wel op een groot podium. Om stemmen te krijgen, heb ik op LinkedIn en Instagram mijn verhaal vertelt. Dat was spannend, en ik kreeg links en rechts ook wel kritiek over wat er anders kon. Maar ja, daar leerde ik weer van. En gaandeweg bracht al die zichtbaarheid heel veel positieve energie met zich mee. 

Jezelf zijn geeft kracht

Echt bij jezelf blijven en echt je eigen ding doen en voelen dat wat jij doet is wat jij het liefste doet. Dat is wel een uitdaging voor veel mensen. Dat zit ik ook in mijn praktijk.

Loop de route die bij jou past.

Maar je bent zoveel krachtiger als je jezelf bent. Dat is nog niet zo eenvoudig. Zeker niet voor jonge mensen. Er wordt nogal om je aandacht gestreden: via je computer, je telefoon, of via je baas of via je vrienden. Je moet nogal wat. Of je dat nou zelf wilt of niet.

Loop de route die bij jou past. Dan weet je zeker dat je het meeste uit je werk- en privéleven haalt.

Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining