Een eigen bedrijf starten: zo begin je

Je bent niet de enige die erover droomt om zijn of haar eigen bedrijf te beginnen. Maar hoe start je nou eigenlijk met ondernemen? En dat met weinig geld…

Nienke is ‘klaar met haar baan’ bij de kinderopvang en wil voor zichzelf beginnen. Ze wil naar eigen zeggen graag haar eigen bedrijfje opzetten, maar heeft niet genoeg vertrouwen in zichzelf en laat zich teveel leiden door negatieve reacties van anderen. Wij vertellen je wat volgens ons het allerbelangrijkste is om succesvol te worden als zelfstandig ondernemer.

Je eigen bedrijf beginnen

Allereerst een kleine tip: heb het nooit over ‘je bedrijfje’, maar altijd over ‘je bedrijf’. Met jouw bedrijf ga je van waarde zijn voor anderen, en dat is per definitie iets groots. Dat anderen je hiervan proberen te weerhouden, is waarschijnlijk alleen maar goed bedoeld. De mensen in jouw omgeving houden van je en willen je daarom beschermen. Maar jij hebt die bescherming niet nodig en hoeft dus ook niet naar ze te luisteren. Jij gaat succesvol worden! Hiervoor is één ding wel heel belangrijk: je eerste klant.

Starten met ondernemen

Om te starten met ondernemen is niet het ontwerpen van je logo, visitekaartjes, enveloppen of website noodzakelijk. Het enige dat je echt nodig is om te beginnen, is je eerste klant. Zorg daar dus voor! Zodra je je eerste klant binnen hebt, zal dat ook meer vertrouwen in jezelf opleveren. Volgende stap? Je tweede klant!

Hoe vind ik klanten?

Wees altijd op zoek naar je volgende klant. In loondienst leek het misschien of klanten gewoon kwamen aanlopen. Er was immers altijd werk en als dat er toch niet was kreeg je alsnog je salaris. Als startende ondernemer moet je deze fout niet maken. Niets gaat vanzelf. Maar als je bereid bent je op het zoeken van klanten te focussen, zal jouw bedrijf zeker en succes worden. Dan kun je trots zijn op jezelf en zal jouw omgeving dat ook zijn.

 

 


 

Wil jij leren van andere ondernemers?

Join 365 Business Tribe

Business Tribe                            
Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining