5 tips voor goed omgaan met kritiek

Een nieuw bedrijf… hoe kom ik onder de aandacht? Hoe zorg ik dat mijn ideale klant mijn bedrijf leert kennen? Hoe zorg ik voor een positief imago? 

Herkenbaar? Dit zijn veelgehoorde vragen van startende (maar zeker ook ervaren) ondernemers.

Je doet je best voor die naamsbekendheid en dan krijg je een positief bericht op social media. YES! Dat geeft een boost. Maar net zo vaak ontvangen ondernemers ook kritiek en negatieve berichten. Dat doet pijn. 

Op social media lijkt het voor sommige mensen extra makkelijk om kritiek te delen. Meestal lekker anoniem en zonder consequenties. Deze reacties wegen voor jou als ondernemer  zwaarder dan alle positieve berichten. Het kan ervoor zorgen dat je aan jezelf en je business gaat twijfelen: ‘Klopt het wat ze zeggen? Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg?’

Laat je niet gek maken. Je kan het wel degelijk, anders was je niet voor jezelf begonnen. Kritiek hoort bij het ondernemerschap. Wij geven je 5 tips die je helpen omgaan met kritiek.

1. Sta erboven

Je eerste neiging is misschien om van je af te bijten, terug te vechten of om aan te vallen. Het bekende gezegde aanvallen is de beste verdediging gaat hier alleen niet op. Het kan voor afkeer zorgen bij andere klanten. Bovendien is het een uphill battle. Hoe groter en bekender je bent, hoe meer kritiek en negativiteit je over je heen krijgt. Dat win je nooit. 

Het is beter om de high road te nemen, oftewel: sta erboven. Reageer liever eerlijk, open en rechtdoorzee naar kritische klanten. Dat waardeert zowel die klant als eventuele andere meekijkende klanten. Bedenk dat kritiek er gewoon bij hoort als je zichtbaar bent

2. Gratis klantonderzoek

Soms zit er tussen de rotte tomaten die je naar je hoofd geslingerd krijgt een pareltje verstopt. Tussen alle criticasters zitten mogelijk ook gefrustreerde klanten die jou waardevolle feedback geven.

Zie alle reacties als een soort gratis klantonderzoek waar je helemaal niets voor hoeft te doen. Dit geldt zeker niet voor alle kritiek, maar onderzoek in ieder geval of er iets constructiefs bij zit. 

Iemand die in een comment schrijft dat je website “waardeloos” is, omdat bepaalde informatie ontbreekt of omdat iets niet werkt, heeft misschien wel een punt. Dus bekijk en beoordeel de inhoud goed voordat je zo’n bericht verwijderd. Het is misschien niet fijn om te lezen of horen, maar als je het gebruikt voor optimalisaties, helpt het je bedrijf wel vooruit.

3. Geef er een positieve draai aan

Zelfs als je veel meer complimenten dan bagger krijgt, kan je met 1 negatieve reactie ontzettend in je maag zitten. Geef daarom de negativiteit een positief twist. Oók in je reactie op de klaagtrol van de dag.

Is iemand niet te spreken over je laatste project? Jammer. Gelukkig heb je nog een heleboel andere projecten in de aanbieding.  Ontevreden klant? Maak je geen zorgen. Er staat een leger aan blije klanten tegenover. Accentueer het positieve en focus niet teveel op het negatieve. 

4. Gebruik social media in je voordeel

Dat het normaal is geworden dat we constant een bak kritiek over ons heen krijgen, komt deels door social media. Ondanks dat het fantastische tools zijn om je business te helpen groeien en promoten, zijn het ook beerputten. Waar mensen zonder lang nadenken direct reageren. Primaire reacties. Het mooie is dat je met jouw kanalen kritiek prima kunt ontkrachten

Leg uit vanuit welke waarden jij werkt, waarom je iets doet, welke keuzes jij maakt. Verklaar jouw aanpak, zonder je af te zetten tegen anderen of jezelf te rechtvaardigen. Vertel jouw kant van het verhaal. Het is de manier om de negativiteit voor te zijn en onder controle te krijgen en om het verhaal te beheersen. 

Dit ben jij. En als ze dat niet zint, zijn er gelukkig nog een heleboel andere bedrijven die misschien beter bij de klager passen. 

5. Crap is goed

Op TED, het platform voor inspirerende praatjes, vertelde Richard St. John dat je hoe dan ook CRAP over je heen krijgt op de weg naar succes. Elke letter heeft hier een betekenis, namelijk: 

  • Criticism (kritiek op wat je doet);
  • Rejection (je wordt keer op keer afgewezen);
  • Assholes (heel wat hufters gaan lelijke dingen roepen);
  • Pressure (je gaat druk voelen omdat iedereen een mening over je heeft). 

St. John zegt: crap is goed. Zwem er gewoon doorheen, maar blijf wél zwemmen. 

Echt fijn zal de kritiek nooit worden en het zal ook nooit helemaal wennen. Hoe bekender, groter en zichtbaarder je wordt, hoe meer crap je over je heen zult krijgen. Gelukkig kun je er wel mee leren omgaan of het zelfs in je voordeel gebruiken.

Kortom: onthoud dat kritiek op social media betekent dat je iets los hebt gemaakt in iemand. Dat is beter dan wanneer het helemaal stil blijft. Ga niet in de aanval. Reageer in plaats daarvan eerlijk en open. Gebruik de kritiek waar je kunt in je voordeel. En knoop vooral in je oren dat het er nu eenmaal bij hoort.

Ondernemer met een droom

Hoe breng je jouw droom over?

 

Jouw droom valt misschien nog niet direct goed bij iedereen. Hoe breng je over wat je voor moois voor je ziet? 

Dat leert Arjan Vergeer (oprichter van 365 Business Tribe) je graag tijdens het seminar Groots Dromen. 

Dit eerste LIVE seminar wil je niet missen omdat: 

  • Je jouw missie scherp en onderscheidend gaat formuleren zodat het klanten aantrekt
  • Je geïnspireerd wordt door de verhalen van andere ondernemers die vanuit hun missie een succesvol bedrijf runnen
  • Je 3 routines leert die zorgen voor stevige groei

Dit seminar helpt je om  impact te maken met jouw missie… 

Meld je alvast snel aan (als er nog plekken zijn): https://365businesstribe.nl/seminar/

Over de schrijver

Voorkom 7 valkuilen en leer ontspannen ondernemen

Meer ontspannen ondernemen met de Zevensprong - 7 daagse emailtraining